Ma egy szénhidrát csökkentett Bolognai Pizza receptet hoztam Nektek. Az alapanyagoknak köszönhetően ebből a pizzából bűntudat nélkül falatozhatunk!
Bolognai pizza
(2 db kb. 25 cm átmérőjű pizza)
Tészta:
80 ml tej
csipet xilit
2,5 dkg élesztő
50 ml olaj (kókuszolaj)
só
200 ml langyos víz
30 dkg szénhidrát csökkentett liszt
1 ek. sikér
Feltét:
1 fej vöröshagyma
1 ek. olaj (kókuszolaj)
1-2 gerezd fokhagyma
25 dkg darált hús
só
őrölt fekete bors
bazsalikom
oregano
1 tk. őrölt pirospaprika
kis doboz paradicsompüré (20g)
kb. 2 dl víz
Tetejére:
reszelt sajt
Elkészítés:
1. A tejet meglangyosítom, hozzáadom az édesítőt és az élesztőt, majd felfuttatom.
2. Egy tálba öntöm a lisztet, hozzáadom a sót és a sikért, elkeverem. Mélyedést készítek és beleöntöm az élesztős tejet, az olajat. Elkezdem lassan összedolgozni és folyamatosan öntöm hozzá a langyos vizet. (ha kell, még egy kis víz, adjunk hozzá, a tészta puha rugalmas könnyen nyújtható állagú legyen).
3. A tésztát ruhával letakarva legalább 30 percig kelesztjük meleg helyen.
4. Közben elkészítem a feltétet: az apróra vágott vöröshagymát az olajon üvegesre pirítom, majd belezúzom a fokhagymát. Belerakom a húst, majd az egészet zsírjára pirítom. Megszórom pirospaprikával. Ízesítem sóval, őrölt fekete borssal, bazsalikommal, oreganoval. Beleteszem a paradicsompürét és kb. 2 dl vizet, majd jól elkeverem és készre főzöm. Aki szereti az erőset, tehet bele egy kis chili port, mivel a kisfiam is eszik belőle, ezért ezt én most kihagytam.
5. A megkelt tésztát két fele vesszük kinyújtjuk és olajjal kent vékonyan lisztezett tepsibe tesszük. Villával párszor szúrjunk bele, hogy a levegő ki tudjon "menni" belőle.
6. 180 C fokos sütőben 4-5 percig elősütjük, hogy egy kis színt kapjon, majd rátesszük a feltétet. Addig sütjük, míg a sajt megpirul.
Szép Napot és Jó Étvágyat kívánok Nektek!