Vitalife

Egészséges életmódról, diétáról, sportról, személyes tapasztalatokról

Klasszikus nyári betegségek

2016. augusztus 25. 14:26 - vitalife

A nyári hónapokban a meleggel egyidejűleg számos betegségnek vagyunk kitéve. Az Árvai-Barta MED orvosai összefoglalták a leggyakoribb nyári betegségeket, melyekre érdemes odafigyelnünk.
Hőguta akkor alakulhat ki, ha a szervezet belső hőmérséklete megnő. Súlyos, akár életveszélyes állapotot is okozhat. Ez a fajta láz maradandóan károsíthatja a szervezetet.
Jelei: zavartság, folytonos izzadás, gyors pulzus, kapkodó légzés. Ha valaki ezeket a jeleket tapasztalja, forduljon azonnal orvoshoz! Elkerülhető, ha nem tesszük ki magunkat a tűző napsugaraknak és kerüljük a nagy meleget.

Az ételmérgezés, hasmenés gyakori probléma a nyári időszakban, hisz az ételek rekordidő alatt képesek megromlani, a vendéglátó egységek pedig gyakran nem megfelelő frissességű alapanyagokat használnak. Otthonunkban is mindig vizsgáljuk meg az ételeket elkészítésük előtt, főként a tojást, húst és a tejtermékeket, de a romlott gyümölcsök is okozhatnak kellemetlenséget. Az éttermekben mindig szagoljunk, mielőtt kóstolnánk, ugyanis a kellemetlen tünetekkel járó szalmonella szobafogságra ítélhet bennünket. Ha gyomorégést, hányingert, esetleg lázat is tapasztalunk, azonnal forduljunk orvoshoz!

Az UV sugárzás szemkárosodást okozhat. Szemünk világa az egyik legnagyobb kincsünk, ezért óvjuk minden alkalommal, amikor kimegyünk a szabadba. Csak megbízható UV-szűrős szemüveget válasszunk!

A nyári melegben gyorsan dehidratált állapotba kerülhetünk, tapasztalhatjuk magunkon a kiszáradás tüneteit. Győződj meg róla, hogy mindig legyen kéznél víz. A gyerekekre és az idősekre különösen oda kell figyelni.

A szúnyog, méh, hangya, bolha vagy kullancscsípések fájdalmat és viszketést okoznak. A bogarak gyakran fertőzéseket is terjeszthetnek. Ezért ha a szabadban, zöld övezetben tartózkodunk, kenjük be magunkat rovarriasztó krémmel, viseljünk minél zártabb ruházatot – de a hőguta veszélye nélkül!

A gombák leggyakrabban vízben vagy nedves környezetben terjednek. Strandolás alkalmával kellemetlen láb- vagy körömgombát szedhetünk össze, de a nők veszélyeztetve vannak a hüvelygomba miatt is. A gombás fertőzésekre megfelelő gyógyszer és kenőcs használata néhány nap alatt megszünteti a tüneteket.

Fülgyulladás főként a gyerekek esetében fordul elő. A vízben való hosszú tartózkodás/úszás során alakul ki. Ennek következményeként a fül begyullad, a hallójárat elfertőződik. Tünetek: fülfájás, halláscsökkenés, esetleg láz, duzzadt nyirokcsomók. Ha ezeket tapasztaljuk, azonnal forduljunk orvoshoz!

Mindenki szeretne nyáron lebarnulni. De a nap legalább annyira káros, mint egészséges. A leégés visszafordíthatatlan kárt okozhat a bőrünkön, a bőrrák kialakulásának is fokozottabb a veszélye, és még mindig nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy magas faktorú védőkrémmel és árnyékban való tartózkodással kell védekezni.

A légionárius betegséget okozó kórokozó megél a szabad vizekben, terjedését a légkondicionáló berendezések segítik, de a nem megfelelően kezelt jakuzzi vize is lehet fertőzött. A kórokozó csak belégzéssel fertőz, az ivóvíz fogyasztásával nem. A baktérium szervezetbe kerülése tüdőgyulladásos megbetegedést okoz. Kezdetben csak hőemelkedést és fejfájást tapasztalunk, később erős köhögés, hidegrázás, magas láz és hasmenés is jelentkezhet. Orvosi ellátást igényel!

A szénanátha tüneteit elsősorban a levegőben lebegő virágporok, pollenek illetve gombaspórák fehérje-alkotórészei okozzák. Nyáron többnyire a pázsitfüvek, illetve egyes gabonafélék okoznak sokaknak allergiát, augusztusban és szeptemberben pedig a gyomok.

Az asztma a légutak egyik gyakori krónikus gyulladásos betegsége. Az asztma kialakulását és súlyosbodását számos környezeti tényezővel hozzák összefüggésbe, így például az allergénekkel, a levegőszennyezéssel és a környezetben levő egyéb vegyi anyagokkal.

Nyáron gyakran figyelhetünk fel arra, hogy vérnyomásunk ingadozik, sokkal alacsonyabb a szokásosnál. Alacsony vérnyomás esetén oda kell figyelni a kellő mennyiségű folyadékfogyasztásra, legalább napi 2-3 liter folyadékot, elsősorban vizet kell meginni.

Visszeres panaszok kialakulásának első jelei a dagadt, fáradt vagy elnehezült lábak. Ha már kialakult a vénás rendszer megbetegedése, akkor a panaszok a meleg évszakban súlyosbodhatnak, akár trombózis is kialakulhat. A tüneteket enyhítheti az úszás és a visszérbetegeknek ajánlott tornagyakorlatok.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vitalife.blog.hu/api/trackback/id/tr9311651600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása