Hétvégére egy mindenki által ismert sütemény szénhidrát csökkentett verzióját hoztam el Nektek! Ez pedig nem más, mint az almás pite. A tészta az alap, de almán kívül, körtével, szilvával. túróval, vagy ki mivel akarja, bátran elkészíthető!
Íme a recept:
Mennyei almás pite
Tészta:
20 dkg sima liszt
20 dkg Update MasterMix
10 dkg xilit
25 dkg puha margarin
csipet só
2 tojás
1 cs. sütőpor
vanília
2 dl tejföl
1 kiskanál sikér
Töltelék:
1,5 kg reszelt alma
5 dkg xilit
ízlés szerint fahéj
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat összekeverjük. Hozzáadjuk a puha margarint és elmorzsoljuk a liszttel. Majd hozzáadjuk a tojásokat és a tejfölt, végül jól összegyúrjuk. A tésztát fél órára hűtőbe tesszük. Ez idő alatt elkészítjük az almás tölteléket.
A töltelékhez az almát meghámozzuk, lereszeljük, elkeverjük a xilittel és a fahéjjal, majd kb. 5 percig pároljuk.
A tésztánkat kettévágjuk. Az első adagot a sütőpapírral bélelt tepsink (gáz tepsi méretet használtam) aljára nyújtjuk, villával megszurkáljuk, majd ráhelyezzük a tölteléket, végül a másik lapot. Ezt is megszurkáljuk, hogy a gőz el tudjon távozni sütés közben, és ne repedjen be a tésztánk.
Kb 40-50 percig süssük 180 fokon, míg szép arany barnára sül a teteje. Miután kihűlt porrá darált xilittel megszórhatjuk.
Én most is ezt falatozom kis kávém kíséretében, lelkiismeret-furdalás nélkül! ;)