Briós
Tészta:
- 10 dkg Update MasterMix
- 10 dkg sima liszt
- 3 ek. búzasikér
- 2 db tojás
- 35g olvasztott vaj
- kb. 2-2,5 dl langyos tej
- ízlés szerint xilit
- csipet só
- 4g instant élesztő
Elkészítés:
A liszteket, a sikért, a xilitet, a sót, és az életszőt összekeverjük egy tálban. Beletesszük a tojásokat, és az olvasztott vajat, végül a langyos tejet. Jól összegyúrjuk, míg sima tésztát kapunk.
Ezután egyforma darabokra vágjuk a tésztát (mérettől függően, én ebből az adagból 6 db-ot szoktam készíteni) és hosszú kígyókra sodorjuk őket. Ezt követően mindegyiket feltekerjük csiga alakban, a végét a csiga alá hajtjuk.
Meleg helyen kb. egy óráig kelesztjük, majd lekenjük tojássárgájával, és fahéjas xilittel megszórjuk.
Előmelegített, 180C-os sütőben szép aranyszínűre sütjük.
Ha megsültek, még melegen lelocsoljuk kevés tejjel.