Vitalife

Egészséges életmódról, diétáról, sportról, személyes tapasztalatokról

Mi is az a PCOS? - I. rész

2016. július 13. 20:38 - vitalife

111.jpg

Mai posztomban úgy döntöttem, írok egy kicsit bővebben a betegségemről, hogy azok is megismerjék kicsit, akik szerencsére nem találkoztak vele, illetve azoknak is segítsek, akik esetleg most szembesültek ezzel a betegséggel.

A PCOS egy mozaikszó, a betegség teljes neve policisztás ovárium szindróma.

Sajnos ma már mondhatjuk, hogy népbetegséggé nőtte ki magát, Magyarországon kb. minden tízedik nő küzd ezzel a betegséggel. A legmegdöbbentőbb az egészben, hogy közülük sokan nem is tudják, hogy ez a nyavalya keseríti meg az életüket, csak megjelenik 1-2 furcsa tünet az évek során, de sem saját maguk, sem az orvosok nem mondják ki, vagy nem tudják, hogy ez áll a háttérben.

A diagnózis felállítása azért sem egyszerű, mert minden betegnél más és más jellegű panaszt okozhat, de még ugyanannál a nőnél is időről időre változhat a betegség megnyilvánulása. Ezért van az, hogy sokunknál csak akkor derül ki ez a kórság (már bocsánat a kifejezésért), amikor eljutunk addig a szakaszig az életünk során, mikor is kisbabát szeretnénk, és akár évekig tartó próbálkozás után sem jön össze. Így jártam én is, pedig visszagondolva már tini korom óta jelen voltak a betegség tünetei, csak akkor én még nem is tudtam, és nem is foglalkoztam azzal, hogy ebből később nagyobb gond is lehet. És hát egy, de egy orvos sem mondta, hogy probléma van odabent!!!

Sőt, azóta nagyon sok PCOS beteg ismerősömmel beszélve, sokuknak azt mondta az orvosa, hogy ráérnek akkor foglalkozni ezzel a problémával, amikor majd gyereket akarnak!!! Kérdem én, hogy ez NORMÁLIS hozzáállás egy orvos részéről??? Persze ráérnek majd akkor foglalkozni vele, addig meg tömjük őket egy kicsit a fogamzásgátló bogyókkal és egyéb gyógyszerekkel, addig sem kell foglalkozni a betegség okával, mivel ezek a hormontabletták minden egyes tünetet elnyomnak és évekig élhetünk úgy, hogy azt hisszük minden a legnagyobb rendben van és az égvilágon semmi bajunk sincs. Aztán egyszer csak abbahagyjuk a tabletták szedését, nem telik el egy-két hónap és szépen sorban jönnek elő a betegség tünetei, a rendszertelen vagy teljesen elmaradó menstruáció, a pattanásos bőr, a hajhullás, a megnövekedett tesztoszteron szint miatti túlzott szőrösödés, a hízásra való hajlam és még sorolhatnám. Szóval én csak arra biztatok mindenkit, ha csak egy fikarcnyi gyanúja is felmerül annak, hogy PCOS beteg, ne hagyja annyiban, vizsgáltassa ki magát és tegyen a betegség ellen, hogy később ne okozzon nagyobb problémát! Tényleg csak egy kis odafigyelés kell és életmódváltás, ahhoz, hogy gyógyszerek nélkül is túl lehessen jutni ezen a betegségen!!!

Szólj hozzá!
Címkék: egészség pcos

A bejegyzés trackback címe:

https://vitalife.blog.hu/api/trackback/id/tr928886076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása